Konfitura z truskawek
Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura
Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury, truskawki są całe, nie rozpadają się, zachowują kolor, a smak jest doskonały. Najlepsza konfitura z truskawek jaką jadłam :)
Składniki:
- 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
- 2 kg cukru
- ok. 100 ml spirytusu
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osączyć, każdą zanurzyć w spirytusie, oderwać szypułkę, wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypać cukrem i zostawić na całą noc. Następnie zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy. Gorącą konfiturę wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem, pozostawić tak do ostygnięcia.
Jest trochę przy niej pracy, ale warta jest zachodu.