Tiramisu
Składniki:
- 4 żółtka+70g cukru+cukier waniliowy
- 200 ml kremówki+1 torebka zageszczacza do śmietany
- 300g serka marscapone
- trochę likieru amaretto w/g uznania
- 16 podłużnych biszkoptów
- mielona lub rozpuszczalna kawa i kakao do posypania
Wykonanie:
żółtka ubić na pianę z cukrem, kremówkę ubić z zagęszczaczem. Ser utrzeć na gładką masę i delikatnie wmieszać krem jajeczny i kremówkę. Biszkopty ułożyć w prostokątnej formie skropić zaparzoną kawą i amaretto i rozłożyć równomiernie masę. Na wierzchu posypać kakao. W mniejszym naczyniu można ułożyć dwie warstwy biszkoptów w/g uznania. Wstawić na godzinę do lodówki.
Wczoraj w naszym klubie zrobiłyśmy tiramisu w wersji "pro zdrowotnej" a kremówkę i żołtka zastąpiłyśmy jogurtem gęstym a smak migdałowy-olejkiem i platkami migdałowymi.