Nadziewane papryki
Składniki :
- 5 dużych papryk,
- 30dkg mięsa mielonego,
- 40 dkg pieczarek,
- 1 torebka ryżu,
- cebula,
- zielenina,
- sól
Przygotowanie:
Ugotować ryż, podsmażyć mielone, dodać do tego pokrojoną cebulkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, razem kilka minut podsmażyć. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać zieleninę, sól do smaku. Odkroić górną część wydrążonych papryk, nadziewać farszem, przykryć odkrojonym wcześniej wieczkiem papryki. Piec w piekarniku w 180 st. przez 40 minut.
Przepis na sos:
1 jogurt bałkański, koperek, pietruszka, czosnek, odrobina ziół prowarsalskich, zielony ogórek
Przygotowanie:
Zetrzeć ogórek na grubych oczkach tarki, zieleninę drobno pokroić, czosnek i zioła w/g uznania, zmieszać z jogurtem, polać paprykę.
Smacznego!