Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Ciasto na piernik

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Skladniki:

  • 0,5 kg miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 100 ml mleka,
  • 4 torebki przyprawy do piernika "Kamis"

Wykonanie:

Do przestudzonej masy dodać karmel z 3 łyżek cukru i porcjami mąkę i całe jajka na przemian. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać do masy. Na końcu przyprawę i dobrze wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przełożyć do kamiennego garnka, przykryć papierem i postawić w chłodnym pomieszczeniu na 2 tygodnie. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie porcje.

I porcja - dodać dużo bakali i piec w foremce okrągłej lub prostokątnej. Po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć powidłami, a na wierzchu dowolny lukier.  

II porcja - dodać do ciasta około 20 dkg mąki i wyrobić gęste ciasto. Wałkować i wykrawać pierniczki.

dzbanek z ciastem1 007
 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej