Ciasto na piernik
Skladniki:
- 0,5 kg miodu,
- 2 szklanki cukru,
- 25 dkg masła
- 1 kg mąki krupczatki,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody,
- 100 ml mleka,
- 4 torebki przyprawy do piernika "Kamis"
Wykonanie:
Do przestudzonej masy dodać karmel z 3 łyżek cukru i porcjami mąkę i całe jajka na przemian. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać do masy. Na końcu przyprawę i dobrze wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przełożyć do kamiennego garnka, przykryć papierem i postawić w chłodnym pomieszczeniu na 2 tygodnie. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie porcje.
I porcja - dodać dużo bakali i piec w foremce okrągłej lub prostokątnej. Po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć powidłami, a na wierzchu dowolny lukier.
II porcja - dodać do ciasta około 20 dkg mąki i wyrobić gęste ciasto. Wałkować i wykrawać pierniczki.