Pyszna zupa włoska
Składniki:
puszka pomidorów bez skórki, 1/2 szkl. soczewicy,
marchewka, pietruszka, cebula, 1/3 selera, 2 ziemniaki, ząbek czosnku
ok. 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Wlać ok. 1,5 l wody, dodać pomidory razem z zalewą, marchewkę, pietruszkę i selera, gotować. Gdy warzywa zmiękną dodać ziemniaki i soczewicę i gotować jeszcze 20 min., aż wszystkie składniki będą miękkie. Wlać resztę oliwy, doprawić i jeszcze chwilę pogotować. Posypać obficie pietruszką. Smacznego.
Danuta Wereszczyńska-Choryńska