Sezon na szparagi i rabarbar
Sezon na szparagi zaczął się na dobre. Szparagi mają tylko 18 kcal, w 100 g zawierają znaczne ilości cennych witamin i składników mineralnych. Są doskonałym źródłem witaminy A i beta - karotenu, witamin z grupy B i witaminy C. Dostarczają sporo potasu. Szparagi są dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest niezwykle istotnym składnikiem dla kobiet planujących macierzyństwo, także tych będących w ciąży.
Rabarbar to rzewień - warzywo. Kojarzy nam się z owocami głównie dlatego, że jest składnikiem wielu deserów, ciast i kompotów. Jest polecany na diecie i przy ogólnym zdrowym odżywianiu, ponieważ ma w 100g tylko 9 kcal. Na 100 g produktu przypada 3,2 g błonnika. Rabarbar w swym składzie posiada także witaminy, przede wszystkim C, beta - karoten, E oraz witaminy z grupy B. To warzywo jest także źródłem wapnia, żelaza i potasu.
Jedzmy więc sezonowe warzywa.
Por.Diet. Agnieszka Tomaszewska
Jolanta Cholewka