Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Chleb czystoziarnisty

MT00 włącz . Opublikowano w Kulinaria

Jest pyszny, zdrowy, nie zawiera mąki, drożdży i jaj! Spróbujcie, bo warto!

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • szklanka ziaren słonecznika

  • 0,5 szklanki siemienia lnianego

  • 0,5 szklanki orzechów (u mnie laskowe)

  • 4 łyżki nasion babki płesznika (drogi składnik)

  • łyżeczka soli

  • łyżka płynnego miodu

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i wodą. Łączymy suche składniki z mokrymi i przekładamy do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtarzamy ugniatanie). Zostawiamy na całą noc, po czym wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z keksówki, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (chleb się kruszy, gdy pokroimy ciepły).

chleb-czystoziarnisty   chleb czystoziarnisty

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej