Chlebek z ziarnami
Żyjmy Zdrowiej – spotkania w Centrum KMD
W ramach poniedziałkowych spotkań kulinarnych w Centrum Klubów Młodych Duchem STOKROTKI zapoznały się z zaletami zdrowej żywności.
Koleżanka Zosia przyniosła absolutną nowość tj. olej rzepakowo-lniany o smaku maślanym. Olej ten zawiera kwasy Omega 3 i Omega 6 oraz witaminę E. Koleżanka Gabrysia zrobiła pyszną sałatkę na bazie jajka i ogórka konserwowego. Każda z nas ceni własne receptury dlatego na śniadanie polecamy koleżankom twarożek biały z bazylią, pietruszką i szczypiorkiem polany olejem lnianym pierwszego tłoczenia. Przysmaki te „drażniły „ nasze podniebienia, dzięki wspaniałemu chlebkowi , który upiekła kol. Mirka w/g przepisu Basi. Ponadto dowiedziałyśmy się o zaletach ziół wg Przewodnika po zdrowym życiu - S. Korzawskiej , który przygotowała nasza instruktorka. Chrupiący chlebek z dodatkiem powideł koleżanki Gabrysi, dynię z jabłkiem i imbirem serwowała nasza nowa koleżanka Bogusława.
Seniorze jeśli masz ochotę na prozdrowotny poczęstunek w doborowym towarzystwie zapraszamy do Klubu „STOKROTEK" przy Centrum
Klubów Młodych Duchem w Swarzędzu ul. Piaski.
A oto przepis na chlebek z ziarnami:
składniki:
1 kg mąki tortowej i 1 szk mąki żurkowej
5-6 dkg drożdży
1 szklanka ziaren / słonecznik , len , dynia / ,
1 szklanka otrąb
¾ litra wody ciepłej przegotowanej
3 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy zaczyn z poprzedniego pieczenia. Zaczyn rozrabiamy w misce 12 godzin wcześniej z 1 szklanka wody przegotowanej i 1 szklanka mąki żytniej. Wlewamy wodę z drożdżami, otrębami, ziarnami i dodajemy mąkę i sól. Całość wymieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki keksowe wysmarować masłem, wlać ciasto i piec ok. 60 min.Zostawić 2 łyżki ciasta na następny wypiek. Włożyć do lodówki.
Zofia Nowak, KMD Stokrotki