Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Szparagi w sosie holenderskim

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

  • Składniki:
  • 8 szparagów
  • sól, cukier
  • Sos:
  • 2 żółtka
  • 50g masła
  • około 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, zmielony biały pieprz
  • Wykonanie:
  • Szparagi zalać małą ilością gotującej wody z solą i cukrem do smaku, gotowaćokoło 20 min. Sos przygotować w czasie gotowania szparagów. Masło roztopić, żołtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijać i stopniowo dodawać gorące masło. Sos powinien być puszysty i gęsty. Szparagi odcedzić i na półmisku polać sosem.
  • Szparagi lubimy z masełkiem i bułką tartą lub pleśniowym serem stopinym , ale pyszne są z sosem holenderskim. 
    001 004

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej