Makaron z tuńczykiem
Składniki:
- makaron rurki razowy - aldente,
- tuńczyk w sosie własnym,
- cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- kiełki brokuła,
- kilka oliwek,
- zielenina, bazylia, sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować makaron, podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, dodać tuńczyka, koncentrat pomidorowy, przyprawy, bazylię,
chwilę podsmażyć.
Makaron wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem, posypać żółtym serem, kiełkami i pokrojonymi oliwkami. Można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Sałatka z pora
Składniki:
- biała część pora,
- jabłko,
- żurawina,
- curry,
- sól,
- łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
Drobno pokroić por (można go sparzyć gorącą wodą), zetrzeć na tarce jabłko, dodać resztę składników, wymieszać i położyć na talerz z makaronem.
Smacznego!!