Chleb czystoziarnisty
Jest pyszny, zdrowy, nie zawiera mąki, drożdży i jaj! Spróbujcie, bo warto!
Składniki:
-
1,5 szklanki płatków owsianych
-
szklanka ziaren słonecznika
-
0,5 szklanki siemienia lnianego
-
0,5 szklanki orzechów (u mnie laskowe)
-
4 łyżki nasion babki płesznika (drogi składnik)
-
łyżeczka soli
-
łyżka płynnego miodu
-
3 łyżki masła
-
1,5 szklanki wody
Wykonanie:
Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i wodą. Łączymy suche składniki z mokrymi i przekładamy do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtarzamy ugniatanie). Zostawiamy na całą noc, po czym wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z keksówki, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (chleb się kruszy, gdy pokroimy ciepły).