Dynia Hokkaido nadziewana
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido średniej wielkości
- 150g kaszy kuskus lub dowolnej innej
- średnia-marchewka,pietruszka - korzeń
- 1/2 papryki czerwonej i pomidor w kostkę
- ziel.: pietruszka, koper, szczypiorek, sól, pieprz, papryka słodka, chili
Wykonanie:
Dynię umyć dokładnie-odkroić kapelusik. Z wnętrza usuwamy pestki i włókna pozostawiając warstwę miąższu. Ja dałam kaszę kuskus +1/2 szklanki wrzątku i łyżeczkę oleju, ale można dodać inną kaszę. Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę podsmażyć na odrobinie masła sklarowaanego. W misce wymieszać: kaszę, warzywa i przyprawy. Dynię napełnić farszem, przykryć kapelusikiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 do 50 min. aż będzie miękka. Skórka dyni Hakkoido będzie miękka i pyszna, proszę jeść razem. Kroić porcje tak jak na zdjęciu. Smacznego!
Grażyna Żok