Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Czosnek

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed czerwonką. Europejczycy spożywali go, aby ustrzec się przed zarazą. W czasie wojny lekarze używali go do odkażania ran. Dzisiaj stosujemy go, przy przeziębieniach, kaszlu, nadciśnieniu. Czosnek poprawia krążenie krwi w całym organizmie, nie tylko w tętnicach wieńcowych, sprzyja rozszerzeniu naczyń, obniża ciśnienie. Znajdują się w nim naturalne antyoksydanty, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Antybakteryjne działanie czosnku pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, ma działanie antybiotykowe i przeciwgrzybiczne.

Korzyści ze spożycia czosnku
   Codzienne spożycie  świeżego ząbka czosnku może  zmniejszyć ryzyko  raka piersi, przełyku, jelit  i  prostaty. Poprawia stan zdrowia, poprzez obniżenie ciśnienia krwi, poziomu złego cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, koi bóle głowy i ułatwia zasypianie. Działa przeciwzakrzepowo, przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i kaszlu, przy problemach układu pokarmowego. Jest ciekawym warzywem o licznych właściwościach prozdrowotnych, warto go włączyć do swojej diety, mimo nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu.
Powinniśmy zjadać 1-2 ząbki dziennie.

Przepis na syrop z czosnku przy przeziębieniu:
Zmiażdżyć kilka ząbków, wymieszać je z sokiem z 2 cytryn. Do tej masy wlać pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedzić przez  sitko. Gotowy syrop można pić trzy razy dziennie po łyżeczce.
Poradnik Zdrowie.pl

JCH
beznazwy images czosnek1

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej