Cebulą w przeziębienie
Cebula to jedno z najlepszych warzyw w walce z przeziębieniem. Dostarcza wiele składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, selen i krzem. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem cebulowego syropu, mamy ciekawą propozycję.
Czerwona cebula z pomarańczą
- 2 czerwone cebule
- 2 pomarańcze
- 8 czarnych oliwek bez zalewy
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sok z 1 pomarańczy
- sól, pieprz biały
- łyżeczka natki pietruszki
- gałązka świeżej mięty
Cebule obrać i pokroić w krążki. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w niezbyt grube plastry i ułożyć na talerzu. Na pomarańczy ułożyć cebulę i oliwki. Całość doprawić pieprzem i solą, a następnie skropić sokiem z pomarańczy i olejem. Posypać posiekaną natką pietruszki i miętą.