Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO
Sfajki1

Poznajemy Wielkopolskę

Pomnik Krzysztofa Komedy-Trzcińskiego
Opublikowany: 09-08-2016 Wizyty: 1499
Pomnik Krzysztofa Komedy-Trzcińskiego – zlokalizowany w Poznaniu przy ul. Przybyszewskiego, przed Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego. Pomnik odsłonięto 19 listopada 2010, w ...
Włoszakowice
Opublikowany: 27-06-2016 Wizyty: 1586
   Włoszakowice w 2 połowie XV w. przeszły w ręce Opalińskich i były w ich posiadaniu do 1696 r. Tu w grudniu 1655 r. zmarł Krzysztof Opaliński, wojewoda poznański, który w lipcu 1655 r. ...
Studnia św. Bernarda
Opublikowany: 02-03-2016 Wizyty: 1584
   Na rynku w Grodzisku Wielkopolskim znajduje się zabytkowa studnia miejska, a przy niej pomnik św. Bernarda z Wąbrzeźna. Obecny budynek studni pochodzi z XIX wieku, ale studnia istniała ...
Zyga Latarnik
Opublikowany: 29-02-2016 Wizyty: 2075
   Postać Zygi Latarnika jest oczywiście fikcyjna – upamiętnia jednak setki poznańskich latarników, którzy każdego wieczora wędrowali ulicami miasta, zapalając kolejne lampy gazowe, by ...
Pałac Lipskich w Lewkowie
Opublikowany: 22-02-2016 Wizyty: 1540
   Lewków już na początku XV wieku był własnością rycerskiego rodu Doliwów, którzy w późniejszym okresie przyjęli nazwisko Lewkowskich herbu Doliwa. Majątek pozostawał w ich rękach do XVI ...
Bralin – kościół na Pólku
Opublikowany: 10-02-2016 Wizyty: 1511
   Świątynia usytuowana wśród pól, 2 km na południowy wschód od centrum Bralina, ściśle związana jest z pielgrzymką św. Jadwigi Śląskiej do Krakowa w 1229 r. Do dziś – mimo upływu kilku ...
Pałac w Będlewie
Opublikowany: 07-02-2016 Wizyty: 1751
   Pierwsze wzmianki o wsi Będlewo pochodzą z końca XII wieku – właścicielem był rycerski ród Łodziów, których potomkowie nosili nazwisko Będlewscy. W następnych wiekach Będlewo ...
Koniński słup milowy
Opublikowany: 04-02-2016 Wizyty: 1569
   Jest on najstarszym zachowanym i opatrzonym inskrypcją znakiem drogowym w Europie, poza granicami dawnego imperium rzymskiego. Wykonany z piaskowca brzezińskiego, liczy 2,5 metra ...
Pałac Kościelskich w Miłosławiu
Opublikowany: 14-01-2016 Wizyty: 1397
   Pierwsza wzmianka o Miłosławiu pochodzi z roku 1314, kiedy to miejscowość była własnością Miłosławskich herbu Doliwa. Od 1487 r. własność Górskich. W okresie reformacji silny ośrodek ...
Dwór w Kąkolewie
Opublikowany: 04-01-2016 Wizyty: 1697
   Kąkolewo po raz pierwszy pojawiło się w dokumentach w 1391 roku jako własność Kąkolewskich. Do nich należało jeszcze w XV i XVI wieku. W roku 1680 - Barbara z Mycielskich Gorzycka ...
Pałac w Dobrzycy
Opublikowany: 17-12-2015 Wizyty: 1516
   Historia Dobrzycy sięga czasów średniowiecza, a najwcześniejsza wzmianka z 1327 roku mówi o Mikołaju z Dobrzycy. W latach 1436-1453 Dobrzyca należała do Tumlina Dobrzyckiego z rodu ...
Brzostków – Szwajcaria Żerkowska
Opublikowany: 11-12-2015 Wizyty: 1403
   Wieś położona w powiecie jarocińskim, w gminie Żerków. W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa kaliskiego. Wieś położona jest na terenie Żerkowsko - ...
Pomnik glana
Opublikowany: 05-12-2015 Wizyty: 1461
   W lipcu 2011 roku w Jarocinie odsłonięto pomnik glana. Pomysłodawczynią postawienia pomnika była Felicja Pawlicka - artystka i animatorka kultury. Pomnik miejsce swoje znalazł niemal ...
Witaszyce
Opublikowany: 28-11-2015 Wizyty: 1492
   Witaszyce to sporej wielkości wieś leżąca niedaleko Jarocina. Historia wsi sięga wieku XIV, gdy była osadą przynależącą do dóbr biskupów poznańskich. Potem stanowiła własność ...
Kopalnia soli w Kłodawie
Opublikowany: 15-08-2015 Wizyty: 1496
   Największa czynna kopalnia soli kamiennej w kraju, oraz najgłębsza na świecie podziemna trasa turystyczna. Nie Wieliczka czy Bochnia ale właśnie kopalnia w Kłodawie jest największą i ...
Korkowy pałac
Opublikowany: 15-08-2015 Wizyty: 1436
   Prawdziwą perłą tej części Wielkopolski jest pałac znajdujący się w osadzie Moja Wola, oddalonej o 12 km od Odolanowa. Drewniany pałac na podmurówce z kamienia zbudowano w 1852 roku dla ...
Marchwacz - Wielkopolskie Łazienki
Opublikowany: 24-07-2015 Wizyty: 1357
   Marchwacz to wieś w Wielkopolsce, w powiecie kaliskim, w gminie Szczytniki, położona nad Cienią, przy trakcie biegnącym z Kalisza do Sieradza. W XIX i XX wieku była własnością ...
Skansen filmowy „Soplicowo”
Opublikowany: 15-07-2015 Wizyty: 1696
   W Cichowie, niewielkiej wsi koło Krzywina, można poczuć się jak w filmie, w bajce lub na XIX-wiecznym, litewskim folwarku. W 1999 r. powstał tam folwark filmowy „Soplicowo”, zbudowany z ...
Russów
Opublikowany: 14-07-2015 Wizyty: 1623
   Russów – wieś w południowej części województwa wielkopolskiego, położona 9 km na północ od Kalisza. Wieś była do 1796 roku królewszczyzną. Na przestrzeni wieków Russów miał wielu ...
Muzeum Oświaty im. prof. M. Falskiego
Opublikowany: 15-04-2015 Wizyty: 1307
   „Ala ma kota” - to słynne zdanie z „Elementarza” Mariana Falskiego. Wydania książki, z której pokolenia Polaków uczyły się czytać i pisać można oglądać w Muzeum Oświaty w Kuźnicy ...
Opuszczony kościół w Pisarzowicach
Opublikowany: 12-04-2015 Wizyty: 1764
Magiczne, niezwykłe, tajemnicze miejsce... Te słowa najlepiej opisują dawny kościół ewangelicki w Pisarzowicach. Zbudowany z kamienia polnego i czerwonego piaskowca w stylu neoromańskim po dziś ...
Śnieżycowy Jar
Opublikowany: 06-04-2015 Wizyty: 1395
   Rezerwat przyrody założony na mocy Zarządzenia Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego w 1975 roku na obszarze 2,89 ha dla ochrony jednego z nielicznych w Wielkopolsce (i w ogóle na ...
Ratusz w Sulmierzycach
Opublikowany: 29-03-2015 Wizyty: 1952
   Sulmierzyce to miasto położone ok. 12 km na południowy wschód od Krotoszyna. W źródłach historycznych miejscowość pojawia się w 1420 r. Prawa miejskie otrzymały Sulmierzyce w 1457 r. ...
Ciążeń - księgi masonów
Opublikowany: 17-03-2015 Wizyty: 1463
   Do 1818 roku Ciążeń należał do biskupów poznańskich. Po konfiskacie majątek stał się własnością adiutanta cara Aleksandra I, Wacława Gutakowskiego. Pałac wyróżnia piękna ornamentyka ...

Nadziewane ziemniaczki

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

Ugotowane w łupinach ziemniaki,mielone z indyka,gotowany ryż,pomidor bez pestek i skórki,parmezan mielony lub inny ser do zapiekanek, przyprawy w/g uznania.

Wykonanie:

Ziemniaki przekroić na pół i trochę wydrążyć. Do nadzienia wlożyć resztki ziemniaków, mięso, ryż, pomidor w kostkę ,jajko, przyprawy i koperek. Napełnić ziemniaczki i posypać parmezanem. Zapiekać w kombiwarze 180C przez 15 min.

Zdjęcie-0944

 

 

 

 

 

 

 

TALARKI NA PRZYSTAWKĘ

Składniki:

Ziemniaki ugotowane w łupinach, pasty z przepisu obok, dekoracje w/g własnego pomysłu.

Wykonanie:

Obrane zimne ziemniaki pokroić w grubsze talarki i ułożyć na talerzu. Posmarować pastami z przepisu"Amorków" i przybrać: papryka kolorowa, ogórek świeży, kiszony, pomidor, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka zielona i inne dodatki. Ten przepis to nasze klubowe pomysły z "żyjmy dłużej", żeby się nie objadać.

Bułeczki i chleb z dynią

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1/2 kg dyni,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 5 dkg drożdży,
  • do 1 kg mąki tortowej

Wykonanie:

Dynię ugotować w małej ilości wody i zmiksować. Margarynę roztopić. Do letniej dyni wkruszyć drożdże, posypać cukrem i trochę mąki. Jajka utrzepać z solą. Teraz sypać porcjami mąkę, jajka. Gdy ciasto jest dosyć gęste wlewać margarynę i ubijać jak drożdżowe ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki lub chleb w foremce babkowej.

Bułki piec 180 -30 min., chleb 60 min.

  Zdjęcie-0973

Krem z dyni

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria


Składniki:

1 kg dyni, kostka rosołowa, serek topiony naturalny, sól, biały pieprz, curry, imbir w proszku, odrobina cynamonu.

Wykonanie:

   Dynię pokroić w dużą kostkę i zalać1 litrem wody. Gotować do miękkości dodać pozostałe składniki i przyprawy.Zmiksować i ponownie zagotować.Podawać w bulionówkach z serduszkiem jogurtowym i uśmiechem. Taką pychotkę jadłyśmy w naszym klubie Słoneczny Wiek.

Zdjęcie0021 Zdjęcie0039 copy

Zdjęcie0030

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadziewane pomidorki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 6 pomidorów,
  • 1 torebka ryżu,
  • 40 dkg pieczarek,
  • koperek,
  • cebula,
  • ząbek czosnku

Przygotowanie :

Ugotować ryż, pokroić cebulę i oczyszczone pieczarki, podsmażyć, wszystko razem wymieszać wykorzystując miąż z wydrążonych pomidorków, dodając  koperek  i  czosnek  według uznania. Nadziewać wydrążone pomidory  i  zapiekać  w  piekarniku  w  temp. 180 st. przez ok. 20 minut. Smacznego

JCH

Zdjęcie-0401

Nadziewane papryki

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki :

  • 5 dużych papryk,
  • 30dkg mięsa mielonego,
  • 40 dkg pieczarek,
  • 1 torebka ryżu,
  • cebula,
  • zielenina,
  • sól

Przygotowanie:

Ugotować ryż, podsmażyć mielone, dodać do tego pokrojoną cebulkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, razem kilka minut podsmażyć. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać zieleninę, sól do smaku. Odkroić górną część wydrążonych papryk, nadziewać farszem, przykryć odkrojonym wcześniej wieczkiem papryki. Piec w piekarniku w 180 st. przez 40 minut.

Przepis na sos:

1 jogurt bałkański, koperek, pietruszka, czosnek, odrobina ziół prowarsalskich, zielony ogórek

Przygotowanie:

Zetrzeć ogórek na grubych oczkach tarki, zieleninę drobno pokroić, czosnek i zioła w/g uznania, zmieszać z jogurtem, polać paprykę.

Smacznego!

Zdjęcie-0400

 

Ciasteczka dietetyczne

dwcho włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1/2 banana,
  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 80 g płatków owsianych,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mąki (płaskie),
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany

Wykonanie:

Jabłko utrzeć na tarce (duże oczka), banana udusić. Wyrobić z w.w składników ciasto, uformować ciasteczka, ułożyć je na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika: 30 min. 160 stopni z termobiegiem.

Smacznego !

Przepis Adama

 

ciastko

Zupa z zielonych ogórków

Grazyna włącz . Opublikowano w Kulinaria

Składniki:

  • 3 ogórki (średniej wielkości),
  • 1 serek topiony naturalny,
  • 1 kostka rosołowa,
  • przyprawy: curry, sól, pieprz biały,
  • śmietana słodka

Wykonanie:

Ogórki ze skórką pokroić na kawałki, gotować 10 min. Zmiksować, dodać resztę składników i ponownie zagotować. Dodać śmietanę. Podawać z groszkiem ptysiowym.

IMG 2673

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej