Przygotowywanie ozdób świątecznych w Centrum Międzypokoleniowym
Lato - stawy
Nowy Rok 2016
Dzień Pracownika Socjalnego
Wycieczka do Wrocławia
Na polanie
Nordic listopadowy
Rajd rowerowy
Podsumowanie projektu
Rajd do ZOO

Zdrowie i Uroda

Dobre śniadanie

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

 To dobry początek dnia. Odpowiednia dawka energii, wyższa odporność, jaśniejszy umysł, dobry nastrój. Nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze zmniejsza się z wiekiem. W miarę upływu lat, potrzebujemy coraz mniej energii a więcej witamin i składników mineralnych.

Wprowadźmy do naszego śniadania:
  Kaszę jaglaną ugotowaną z jabłkiem, odrobiną cynamonu, łyżeczką siemienia lnianego i sezamu.
Kasza jaglana dostarczy nam łatwostrawnego białka, węglowodanów złożonych, wiele witamin i mikroelementów. Gotowane jabłko rozpuszczalnego błonnika.  Siemię lniane dobrze wpływa na przewód pokarmowy. Sezam, mleko, jogurt dostarczają wapnia, który jest nam potrzebny do utrzymania
zdrowych kości. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi.
  Koktajl przygotuj z ulubionych owoców, zmiksuj je z jogurtem, łyżeczką siemienia lnianego. Możemy też dodać łyżeczkę płatków owsianych.  Koktajl na śniadanie jest prosty do przygotowania, łatwostrawny, doskonały dla osób, które mają problemy z przeżuwaniem pokarmów.
  Płatki owsiane ugotuj z dodatkiem owoców: jagoda lub borówka, zadba o nasz wzrok, orzechy dbają o układ krążenia i sprawną pracę mózgu.

Dbajmy o nasze zdrowie, smacznego.
JCH


  images5FFE9IZ0 images5DHQUIRO

 

Kiełki - pokarm życia

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

  Kiełki znane i stosowane jako żywność i leki były stosowane już w Starożytnych Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, szybko zdobywają popularność szczególnie u wegeterian. W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje zapasowe ( białka, węglowodany, tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji, ułatwiają trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków. Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Świeże kiełki zawierają dużo wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3, są bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie przeciwdziałają wielu poważnym schorzeniom, wzmacniają system odpornościowy, uzupełniają niedobór witamin i składników mineralnych, a także działają przeciwnowotworowo.

 Kiełki brokułów działają na dobry wzrok, zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają pojawienie się zmarszczek, likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Poza tym pomagają, zachować dobry wzrok: chronią siatkówkę przed promieniami UV, wzmacniają układ nerwowy. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących nasionach jest nawet 20- 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.

 O kiełkach lucerny powinni pamiętać wegetarianie. Roślinę tę Arabowie nazwali Alf-al-fa (ojciec wszelkiego pożywienia). Jej kiełki są źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka. To kopalnia witaminy B12, białka i żelaza. Systematyczne jedzenie kiełków pomaga w problemach z niedokrwistością, osteoporozą i menopauzą. Usprawniają układ ruchowy, polecane są osobom z reumatyzmem, sportowcom i kobietom w ciąży. Wspomagają też odchudzanie i odtruwanie organizmu.

 Kiełki soczewicy zawierają kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Powinny je jeść osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

 Kiełki rzodkiewki to przede wszystkim mnóstwo witaminy C, witaminy młodości, która pomaga w walce ze zmarszczkami. Pomagają wzmocnić
układ odpornościowy w czasie infekcji i sezonu grypowego. Kiełki zawierają też siarkę, która wzmacnia włosy i paznokcie.

 Pomysł na jedzenie świeżych kiełków zawędrował do Europy z Dalekiego Wschodu. Według chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu, płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang, kiedy jedynym prowiantem na pokładzie została suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować. Nie mając co jeść, zaczęli ją spożywać, odkryli, że jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił.
 Od tego czasu, spożywa się kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion oleistych. Z doświadczenia starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII wieku angielski podróżnik James Cook. Podczas wielomiesięcznych wypraw, na jego okrętach, świeżo wykiełkowane ziarno służyło jako źródło witaminy C, która chroniła marynarzy przed szkorbutem.
 Obecnie jedzenie kiełków, służy nam jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przed chorobami cywilizacji, jak zawał czy rak. Warto jeść kiełki nie tylko, że są smaczne i niskokaloryczne, ale zawierają naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementy.

Źródło: Wiecznie młoda.com
JCH

Zdjęcie-1184 Zdjęcie-1186

Trening autogenny

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Trening autogenny czyli odprężenie i relaks

To ćwiczenia opracowane w pierwszej połowie ubiegłego wieku przez Johannesa Schultza.

   Praktyka ta równoważy energię ciała i umysłu. Dzięki elementom autosugestii możesz wpłynąć na swój organizm i świadomie wywołać stan spokoju, odprężenia i relaksu.

   Rozpoczynając trening połóżmy się na wznak albo usiądźmy wygodnie. Rozluźnijmy się, w pomieszczeniu powinno być cicho i ciepło.Zamknij oczy, skup na sobie uwagę, staraj się zapomnieć o otaczającym świecie. Zrób kilka głębokich oddechów, wdychaj i wydychaj przez nos.

Ćwiczenia:

- w myślach wydawaj sobie polecenia: czuję ogarniający mnie spokój. Rozluźniam się, delektuję ciszą i myślę o przyjemnych rzeczach;
- przenieś uwagę na prawą rękę, powiedz sobie: moja ręka jest przyjemnie ciężka, coraz cięższa, nie mogę nią poruszać, jest ciepła i rozluźniona;
- przenieś uwagę na lewą rękę i powtórz to samo;
- gdy poczujesz, rozluźnienie całego ciała, uspokój umysł, powiedz sobie: kiedy wdycham powietrze, napełnia mnie radość i ciepło, kiedy wydycham, otwieram serce, umysł; uczucia i myśli swobodnie przepływają, napełniają mnie wewnętrzną harmonią i ukojeniem; mój umysł jest spokojny i  wyciszony, nie myślę o tym, co mnie otacza, jestem w bezpiecznym porcie, ogarnia mnie przyjemne uczucie zawieszenia;
- kiedy się rozluźnisz, poleż kilka minut, starając się o niczym nie myśleć, poczuj, że Twoje ciało i umysł to jedność. Zapamiętaj to uczucie.
- zanim otworzysz oczy, powiedz sobie: jestem wypoczęty i zrelaksowany; czuję, jak życiowa energia zaczyna we mnie krążyć, przepływa przez ręce, ramiona, nogi i brzuch. Moje ciało jest ożywione, pełne wigoru i radosne;
- przeciągnij się, leniwie porusz członkami, otwórz oczy i powoli wstań.

Trening autogenny jest stosowany w leczeniu wspomagającym niektóre choroby i dolegliwości, jak:

- nadmierne napięcie psychiczne
- dolegliwości psychosomatyczne
- nerwice
- nadpobudliwość
- wahania hormonalne
- zaburzenia foniatryczne
- problemy neurologiczne.

Ma duże znaczenie, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ przywspółczulny układ nerwowy wpływa na trawienie, pracę jelit, obniża
ciśnienie krwi, spowalnia bicie serca i oddziałuje na system odpornościowy. Treningi można wykonać w domu, są proste, skuteczne i bezpieczne.

Zapraszamy też do Klubu Młodych Duchem w Swarzędzu, ul. Piaski 4; treningi odbywają się w każdy wtorek o godz. 13.30 pod okiem prowadzącej Małgorzaty Pawlik.

Źródło: Poradnik Zdrowie.pl
JCH

 

Gimnastyka z elementami jogi

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

Korzyści płynące z regularnej praktyki jogi:

- w sferze fizycznej: poprawia ogólny stan zdrowia, odporność, sylwetkę, wzmacnia mięśnie i stawy;
- w sferze psychicznej: wzrasta samoocena i pewność siebie, poprawia się koncentracja, pamięć, umiejętność radzenia sobie ze stresem, następuje ogólne odprężenie i wyciszenie;
- w sferze duchowej: następuje pokora dla własnych słabości i ograniczeń, wzrost motywacji dla samorozwoju, częsta zaduma nad aspektami samorealizacji, wiary, relacji z innymi.

Jeżeli możesz - ćwicz jogę raz w tygodniu, zrelaksuj ciało, duszę i "resetuj" umysł.
Należy ćwiczyć w wygodnym, luźnym, nie krępującym ruchów ubraniu. Ćwiczymy boso, w czasie ćwiczeń nie powinniśmy pić wody.
Płyny powinno się pić godzinę przed zajęciami lub pół godziny po. Nie powinniśmy też jeść posiłków. Joga opiera się na aktywności fizycznej,
niektóre pozycje jak skręty, podpory działają na przemianę materii, redukują masę ciała.

Akademia Trzeciego Wieku DJ

JCH

Zdjęcie-1097 Zdjęcie-1100 Zdjęcie-1102

Jemioła

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Jemioła, to zielony kulisty krzew, który rośnie na drzewach. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną pod którą trzeba się pocałować ( ludzie zakochani, szczęśliwi, domownicy). Jemioła od najdawniejszych czasów, była uważana za wyjątkową roślinę, oddawano jej boską cześć oraz składano ofiary.
Jemiołę, jej właściwości lecznicze i występowanie jako pierwszy opisał Teofrast, uczeń Arystotelesa. W Europie przez długi czas uważano ją za najskuteczniejszy lek przeciw epilepsji, zwłaszcza jemiołę rosnącą na drzewach.
W Japonii przyrządzano z niej lek przeciw niepłodności kobiet.

Właściwości lecznicze jemioły:

  • działa moczopędnie i uspokajająco
  • zwiększa częstotliwość skurczów serca, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi
  • znajdujące się w niej ziele lektyny i wiskotoksyny wykazują działania cytoksyczne (niszczą komórki nowotworowe) pobudzają układ odpornościowy.

Jemioła ma też działanie lecznicze, stosuje się ją w leczeniu nadciśnienia i miażdżycy, a także przy dolegliwościach związanych z menopauzą.
Preparaty z jemioły stosowane są głównie w leczeniu nadciśnienia, w zaburzeniach rytmu serca oraz miażdżycy a także zaburzeniach miesiączkowych.

W Polsce występują 3 gatunki jemioły, z których najpopularniejsza jest zwyczajna, rosnąca głównie na drzewach liściastych. Szczególnie cenione są rośliny zbierane z dębów i jabłoni, które zawierają więcej lektyn. Zbiory odbywają się od grudnia do marca, surowcem są liście oraz cienkie łodygi bez owoców ( białych lepkich kulek), które oddziela się zaraz po zerwaniu rośliny. Suszymy w temperaturze nie wyższej niż 25 stopni, wtedy roślina zachowuje cenne substancje. Prawidłowo wysuszone liście powinny mieć kolor zielony lub żółtozielony. Przechowujemy w papierowych torebkach, w przewiewnym miejscu.

Oto dwa przepisy, może wam się przydadzą.

Macerat z jemioły:

Łyżkę rozdrobnionego ziela, zalać szklanką przegotowanej letniej wody i odstawić na 30- 60 minut. Następnie przecedzić i odcisnąć ziele.
Pić 2- 3 razy dziennie po 1/3 szklanki. Pomaga obniżyć i wyregulować ciśnienie krwi, łagodzi nadpobudliwość i rozdrażnienia w okresie menopauzy.

Odwar z jemioły:

Garść ziela zalać 2 szklankami wody i powoli podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Przykryć i podgrzewać jeszcze 5 minut, utrzymując
w stanie prawie wrzenia. Następnie przecedzić, stosować do nasiadówek jako wspomaganie w leczeniu upławów i stanów zapalnych narządów płciowych

Źródło: Poradnik Zdrowia.pl ; autor KB

JCH

jemiola2 jemiola3

 

 

 

Seniorze, odchudzaj się z głową!

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

    Otyłość wśród osób starszych jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym. Zbyt duża waga obniża jakość życia, pogarsza samopoczucie oraz niekorzystnie wpływa na samoocenę. Jest przyczyną mniejszej wydolności organizmu, spadku witalności i przedwczesnego starzenia się. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowalności na cukrzycę, choroby układu krążeniowo-naczyniowego, niewydolność oddechową, stłuszczenie wątroby, zaburzenia metabolizmu glukozy, czy nadciśnienie. Dieta odchudzająca dla osób w podeszłym wieku budzi wiele kontrowersji. Jadłospis seniora powinien bowiem zawierać wystarczającą ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych i być dostosowany do indywidualnego stanu zdrowia. Przedstawiamy kilka wskazówek, które pozwolą osobie starszej zrzucić nadmiar kilogramów i cieszyć się witalnością przez długi czas.

Po pierwsze: nie wszystko naraz
Choć często dajemy się zwieść obietnicom krótkich diet cud, w gruncie rzeczy nie przynoszą one długotrwałych efektów, a co więcej, mogą być szkodliwe dla zdrowia. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest redukcja poboru energii o ok. 500 kalorii/dzień, która powoduje ubytek masy ciała o ok. 0,5 kg tygodniowo.

Pamiętaj o podstawowych składnikach odżywczych
Podstawę każdej diety stanowią węglowodany, tłuszcze oraz białka. Bardzo ważne są ich źródła. W diecie odchudzającej osób starszych należy ograniczyć do minimum produkty zawierające przetworzone węglowodany proste (słodycze, dżemy, ciasta, napoje gazowane, owoce w puszce, białe pieczywo) na rzecz węglowodanów złożonych (pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kasze, groch, soczewica). Warto wybierać pełnowartościowe źródła białka: chude mięso i ryby, chudy, biały ser, jogurty naturalne, odtłuszczone mleko. Niektóre z wymienionych produktów uzupełniają dietę nie tylko w białko, ale i w niezbędny dla osób starszych wapń.

Zdrowe tłuszcze są wskazane w diecie odchudzającej osoby starszej. Niektóre witaminy (A, D, E, K) rozpuszczają się tylko w nim. Najważniejszymi tłuszczami z punktu widzenia organizmu, są te, których sami nie jesteśmy w stanie wytworzyć, tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Zapewnienie ich prawidłowych proporcji w pożywieniu może być trudnym zadaniem, warto więc sięgnąć po suplement diety zawierający kwasy omega 3-6-9. Do jadłospisu należy włączać produkty bogate w witaminy i mikroelementy. Wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na witaminy A, C, D, E, kwas foliowy, beta-karoten. Suplementacja diety, w wymienione składniki przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia się organizmu.

Wspomóż układ trawienny
Starania o szczupłą sylwetkę powinny iść w parze z prawidłową przemianą materii. Niestety układ trawienny wraz z wiekiem staje się dosyć leniwą konstrukcją. Można powiedzieć, że potrzebuje „naoliwienia", aby produkty przemiany materii mogły przez niego bezproblemowo przepłynąć. Błonnik pokarmowy pełni funkcję wspomagacza, który w znacznym stopniu ułatwia trawienie pokarmów. Warto uzupełniać dietę o ten składnik stosując produkty bogate w probiotyki uzupełniające mikroflorę bakteryjną jelit, która stanowi naturalną barierę ochronną organizmu, np. Colosan Ex. Sam błonnik zwiększa swoją objętość w jelitach powiększając masę kału, natomiast śluz wytwarzany przez składniki preparatu ułatwia przesuwanie treści pokarmowej.
Prawidłowe trawienie jest podstawą dla pełnej absorbcji składników odżywczych oraz efektywnego odchudzania.

Pij wodę
Woda, niektóre zioła i zielona herbata usprawniają przemianę materii oraz pozwalają pozbyć się szkodliwych substancji przemiany materii. Choć z wiekiem pragnienie maleje, należy pamiętać, że płyny są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzienna porcja płynu osoby starszej powinna wynosić 30 ml/kg masy ciała.

Odchudzanie bez utraty masy mięśniowej
Po 30 roku życia, w organizmie człowieka stopniowo zaczyna ubywać tkanki mięśniowej - z 40% do 20% masy ciała. Podczas stosowania diety odchudzającej wśród osób starszych, ubytek masy mięśniowej to 25% w stosunku do 75% ubytku tłuszczu. Aktywność fizyczna pomaga ograniczyć ubytek tkanki mięśniowej podczas odchudzania do 12%, a ponadto zwiększa ogólną sprawność ruchową i zmniejsza ryzyko obniżenia gęstości mineralnej kości.
Prawidłowo zbilansowana dieta odchudzająca osoby starszej musi dostarczać mniejszej ilości kalorii bez większego ubytku niezbędnych składników odżywczych oraz uwzględniać indywidualny stan zdrowia danej osoby. Warto z najwyższą starannością przygotowywać posiłki, które zawierają mniejszą wartość energetyczną i zapewniając dostarczenie wysokowartościowego białka, składników mineralnych, witamin oraz błonnika.

Ireneusz Jurczak, Marcin Barylski, Robert Irzmański - Znaczenie diety u osób w wieku podeszłym - ważny aspekt prewencji zdrowia czy nieistotna codzienność?, [w]: Geriatria 2011; 5: 127-133

seniorze odchudzaj głową1

Herbatka z czystka

dwcho włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Zielona herbata jest słynna z tego, że ma dużo biologicznie czynnych substancji o działaniu antyoksydacyjnym i wzmacniającym układ immunologiczny, a więc chroniącym nas przed chorobami (np. nowotworami, infekcjami wszelkiego typu itd). Picie zielonej herbaty jest owszem zdrowe, ale nie pozbawione wad (niezbyt zdrowe substancje  psychoaktywne zawarte w herbacie (teina, teofilina, teobromina – szczególnie dzieci należy przed tymi ubstancjami chronić). Istnieje herbatka dużo mniej słynna i głośna, ale kilka razy silniejsza w działaniu i w dodatku pozbawiona tych niechcianych substancji. To herbatka z czystka.

    Czystek (Cistus Incanus L.) – rodzaj krzewów należący do rodziny czystkowatych. Kwiaty spodeczkowate, o pomarszczonych płatkach korony w kolorze  różowym  wielkości od 2,5 do 7,5 centymetra. Czystek rośnie w krajach o gorącym klimacie, przede wszystkim w Grecji, Wyspach Karaibskich i Turcji.

Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, całkowicie pozbawiony działań ubocznych, czy też możliwości przedawkowania.

Jak pić czystek?

Przede wszystkim długo i uparcie , bo jednorazowe napicie się tej herbatki nic nie zdziała. Wypicie jej od czasu do czasu też nie, należy pić ją regularnie, codziennie, 2-3 szklanki dziennie. Znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i/lub soków: z cytryny i innych. Herbatkę mogą pić również dzieci, już od 3 miesiąca życia.  Efekty odczuwalne mogą być nawet po tygodniu, choć takie bardzo zauważalne po minimum miesiącu regularnego stosowania. Działanie:

  • usuwa z organizmu toksyczne metale ciężkie,
  • posiada własności antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Przynosi ulgę w zmianach skórnych (łupież, łuszczyca, trądzik, egzemy, zmiany grzybiczne), wspomaga organizm w infekcjach zatok, gronkowcu, półpaścu oraz wielu innych chorobach wywołanych przez bakterie, grzyby oraz wirusy,
  • ma działanie antyhistaminowe, pomaga w leczeniu alergii, zawarte w nim polifenole wspomagają w infekcjach wirusowych. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomaga szybciej pozbyć się symptomów, „lekarstwo na grypę i przeziębienie”, skuteczność w przypadku infekcji potwierdziły badania kliniczne,
  • rozpuszcza zatory i zakrzepy, czyli zapobiega chorobie niedokrwiennej serca,
  • płukanie ust naparem z czystka wybiela zęby i wspomaga higienę jamy ustnej,
  • odstrasza owady, chroni przed kleszczami i zakażeniem boreliozą. W przypadku zakażenia potrafi unieszkodliwić krętki wirusa (można go podawać zwierzętom),
  • pomaga mężczyznom w problemach przerostu prostaty.
  • odmładza i rewitalizuje, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia włosy, paznokcie,
  • zmienia zapachy wydzielin, redukuje przykre zapachy (stopy, pachy),
  • polifenole w nim zawarte hamują związki odpowiedzialne za powstawanie zmian nowotworowych,
  • Uwaga! - obniża ciśnienie.

DW

herbatka-czystek1 herbatka-czystek2 herbatka-czystek3

Ostroga piętowa

jolanta.ch włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Najpierw dotkliwy ból pięty czujemy podczas chodzenia, potem, także w czasie siedzenia i spania. Przyczyną może być ostroga piętowa, powstała w wyniku przewlekłego stanu zapalnego w okolicy kości piętowej.

   Ostroga piętowa zwykle dokucza sportowcom, ludziom otyłym, starszym u których stopy z różnych powodów ulegają deformacji. Przyczyną tworzenia się ostrogi piętowej jest zapalenie w miejscu, gdzie kość pięty łączy się z rozcięgnem piętowym, które napina się i rozluźnia przy każdym naszym kroku. Stan zapalny może powstać na skutek noszenia niewygodnych butów, urazu lub przeciążenia spowodowanego nadwagą. Zbyt ciężkie ciało powoduje, że podłużny łuk stopy mocno się spłaszcza, przez co rozcięgno piętowe naciąga się jeszcze bardziej. Stan zapalny powoduje, że w miejscu przyczepu odkładają się złogi wapienne i na kości piętowej od strony podeszwy powstaje wyrośl zwana ostrogą.

Leczenie: choroba jest trudna do leczenia

  •  stosuje się wkładki ortopedyczne do obuwia,
  •  rehabilitacja z zastosowaniem masaży ultradźwięków,
  •  leczenie farmakologiczne,
  •  leczenie chirurgiczne – wyrośl kostną usuwa się operacyjnie.

Profilaktyka:

  • unikanie obciążenia stopy,
  • wygodne obuwie,
  • utrzymanie właściwej wagi ciała,
  • kontrola prawidłowej osi kończyny dolnej- unikanie koślawienia stopy.

Źródło: Poradnik Zdrowie - konsultant dr n. med. A. Ogonowski, K. Karwowska

JCH

 

images copy copy z11940691DBol-wywolany-ostroga-pietowa-utrudnia--a-niekiedy- images copy copy copy

W zdrowym ciele - Młoda Duchem

W.R włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

   Już po raz czwarty seniorki z Miejsko-Gminnego Ośrodka Wsparcia oraz Klubów Młodych Duchem w Swarzędzu skorzystały z bezpłatnych warsztatów podologicznych w WSZUiE w Poznaniu. Zabiegi te są zawsze połączone z pełną diagnostyką medyczną. W tym roku  nasze modelki poddane były szczegółowemu wywiadowi medycznemu.

   W trakcie ich przeprowadzania omawiane były dokładnie dolegliwości każdej z uczestniczek. Często o stanie naszych pięt decyduje rodzaj przewlekłych chorób np. nadciśnienie, cukrzyca czy zaburzenia ze strony układu krwionośnego. Panie zostały poddane badaniu na podoskopie, w trakcie którego prezentowane były deformacje kostne pod  okiem specjalisty – podologa. Podczas tej diagnostyki uczestniczki warsztatów mogły skorzystać z porad na temat wad postawy.

    Do   najczęściej wskazanych rozbieżności od norm zdrowotnych zaliczyć można było : odchylenie do środka ścięgna Achillesa na zewnątrz, szpotawość kolan. Panie po warsztatach wróciły zadowolone z wypisanymi zaleceniami do stosowania w domu. Wiedza zdobyta na tych spotkaniach posłuży nam przy organizowaniu zajęć „Akademia Piękna” w  Centrum Klubów Młodych Duchem w Swarzędzu. Serdecznie zapraszamy

Małgorzata Pawlik - MGOW

 

Zdjęcie0296 Zdjęcie0299 Zdjęcie0295

Komfort snu – jak o niego zadbać?

MT00 włącz . Opublikowano w Zdrowie i Uroda

sen jak spac infografika

   Czasami kładziesz się spać o odpowiedniej porze, od ostatniego posiłku minął odpowiedni czas, masz wygodne – przynajmniej w twoim mniemaniu – łóżko. A rano budzisz się i jesteś nieprzytomna. W czym problem? Być może problemów jest więcej niż jeden. Wprawdzie odpuściłaś sobie nocne podjadanie, ale może skusiłaś się na nocnego drinka? Lub dwa...? A może to wina twojej pościeli? Oto kilka powodów, które sprawiają, że wstajesz rano niewyspana.

Masz zbyt miękką poduszkę? Idealna poduszka powinna podtrzymać twoją głowę i szyję, a przede wszystkim kręgosłup w naturalnej pozycji. Zbyt miękka lub zbyt twarda i wysoka poduszka może sprawić, że kręgosłup znajdzie się w niewygodnej pozycji, a my będziemy budzić się obolałe i niewyspane. Warto również zadbać o to, aby poduszka nie dawała komfortu tylko naszej głowie. Jeśli śpimy na plecach, podłóżmy sobie poduszkę pod kolana, tak aby zdjąć obciążenie z dolnej części kręgosłupa. Śpiąc na boku jedną poduszkę można włożyć sobie pod pachę, tak aby wspierać jedno ramię, a jedną poduszkę włożyć pomiędzy nogi, aby utrzymać kręgosłup w odpowiedniej pozycji. Pamiętać warto, że wiele zależy nie tylko od poduszki, ale i od materaca.

Dlatego jest to następny punkt na naszej liście. Po kilku latach użytkowania materac może mieć wgłębienie pośrodku; przez to nasze ciało zapada się podczas snu i leżymy w nienaturalnej pozycji, a rano budzimy się z bólem kręgosłupa. Wiele zależy od jakości materaca, tego ile czasu w ciągu doby na nim spędzamy i ile ważymy.
Zbyt miękki materac może także nam zaszkodzić. Jeśli czujemy, że nasza miednica zapada się o zaledwie kilka centymetrów, kiedy się kładziemy, to rano możemy obudzić się z bólem dolnej części kręgosłupa. Także zbyt twardy materac popsuje komfort spania. Najlepszy będzie materac piankowy, który zapewni komfort i odpowiednie podparcie dla całego ciała.

Spanie na brzuchu także może spowodować, że nasz sen nie będzie przebiegał prawidłowo. Problemem może być na przykład utrudnione oddychanie. Poza tym, śpiąc w tej pozycji musimy położyć głowę na boku. Skręcamy wtedy nasz kręgosłup i doprowadzamy do pojawienia się bólu w okolicach szyi, pleców. Aby tego uniknąć, leżąc w tej pozycji zegnij rękę w łokciu oraz nogę po tej stronie, na którą z reguły obracasz głowę. Pod rękę i pod biodro włóż poduszki.

Śpisz w pozycji embrionalnej? Spanie na boku może utrudniać oddychanie i pogorszyć komfort snu. Jeśli śpisz na lewym boku, to pod prawą rękę i nogę włóż poduszkę – w ten sposób rozluźnisz te części ciała.

Nie masz ustalonej godziny udania się na spoczynek. Tak więc jednego dnia kładziesz się spać o rozsądnej godzinie, następnego oglądasz do późna telewizję, jeszcze innego balujesz do rana. A twój organizm nie wie już sam, kiedy jest odpowiednia pora, aby odpocząć. Pamiętaj: jeśli ustawisz sobie właściwy harmonogram snu, twoje poranki przestaną być takie koszmarne.

Chroniczne niewysypianie się może doprowadzić do poważnego i nieodwracalnego uszkodzenia komórek mózgowych. Wyniki badań jednego z największych akademickich ośrodków medycznych w USA, Penn Medicine, które opublikowało ostatnio pismo „The Journal of Neuroscience”, jednoznacznie wskazują, że na skutek niewyspania dochodzi do uszkodzenia neuronów odpowiedzialnych za regulację stopnia pobudzenia mózgu czy fazy snu REM.

Pijesz alkohol przed snem? Właśnie dlatego możesz spać gorzej. Im więcej wypijesz przed pójściem spać, tym gorszy będzie twój sen. Niewykluczone, że chociaż wysokoprocentowe trunki pomogą ci szybciej zasnąć, to będziesz wybudzać się w nocy, a to zdecydowanie utrudni wyspanie się.

Pozwalasz, aby w nocy do łóżka wskakiwał ci twój pies lub kot? Wyniki badań zaprezentowane podczas corocznego spotkania stowarzyszenia naukowego Associated Professional Sleep Societies wykazują, że aż 63 proc. właścicieli zwierzaków częściej źle śpi, jeśli ich ulubieniec kładzie się z nimi do łóżka.

Bardzo złym pomysłem jest postawienie w sypialni telewizora. Oglądanie telewizji przed snem może źle wpływać na nocny wypoczynek; nie słuchamy wtedy naszego biologicznego zegara, nie idziemy spać, bo potrzebujemy już snu, tylko zamiast wsłuchiwać się w organizm oglądamy kolejne programy i filmy.

(ma)/(mtr), kobieta.wp.pl

MT

 

 

Logo Projektu

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej